Történetünk

Egyszer volt, hol nem volt Budapesten 2011-ben egy baráti társaság, akik elhatározták, hogy összefognak és létrehoznak egy olyan egyesületet, mely tevékenységének eredményeképpen gyermek és felnőtt közösen bejárhatja a képzelet és az alkotás segítségével Népmeseország csodálatos vidékeit akár látogatóként, akár csapatunk aktív tagjaként.
Átküzdöttük magunkat az alakulás nehézségein, össze- és kitartottunk, új barátokkal, társakkal, ismeretekkel gazdagodtunk. Ma is nyitottan és szeretettel várunk olyan gyerekeket és felnőtteket, akik szeretnének szabadidejükben valami hasznosat és maradandót létrehozni és egy jó csapat tagja lenni.

A 2019-es év több szempontból hozott fordulatot Egyesületünk életében. Nevünk megváltoztatásával céljaink és a hozzá kapcsolódó tevékenységeink is bővültek. Egyesületünk kiemelt célul tűzte ki a népmese népszerűsítése mellett a tartós betegséggel élő gyermekeknek szóló információs tartalmak átadását a mesei világ segítségével. A mesének csodálatos hatalma van, eszköztára tágas, így  olyan információkat tudunk a gyermekek számára közvetíteni, melyek speciális rétegekhez tartozó kicsiket is segítheti a mindennapi  életben való eligazodásban, tudnivalókban. Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára megszületett Molka, a szénhidrát-molekula kiadványainak létrejöttében kíván segédkezni, programjainak működését vállalta fel egyesületünk. A névváltoztatással együtt alapdokumentumaink is módosultak, melyek megtekinthetők lejjebb görgetve ezen az oldalon.

2020-ban egy újabb, eddig ismeretlen terepre jutottunk, igazodva a járványhelyzethez. Már év elején látszott, hogy élőprogramjainkat feltehetően nem fogjuk tudni megvalósítani a vírus terjedése miatt, ezért fokozott figyelemmel fordultunk  az online, internet és számítógép nyújtotta lehetőségek kiaknázása felé a céljaink elérése érdekében. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével olyan szoftvereket, eszközöket tudtunk beszerezni, melyek segítségével olyan interaktív mesekönyveket készítünk, melyek alkalmasak video, hang, zene és online formában játszható játékok beépítésére, letölthető oldalakra, tehát valamennyi élőben megszokott lehetőséget a gyermekek egy elektronikus könyv formában megkapnak. A Budapest Főváros III. kerület Óbuda – Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával kulturális pályázat keretében megjelent az Óbudai mesék 1. részének e-book formátumban történt megjelenése, mely  Óbuda-Békásmegyer történetének, nevezetességeinek mesesorozat formájában igyekszik bemutatni. 2021-ben megvalósult egy szintén sorozatnak szánt népmesés kiadvány 1. része az NKA Könyvkiadás Kollégiumának támogatásával. A Barangolás Népmeseországban-Mentsd meg a sárkányokat! című rész új megközelítéssel igyekszik a gyermekek figyelmét felkelteni a magyar népmeséink iránt, mely kiadvány élőprogram keretében is bemutatásra került 2021 őszén. Az 1-es diabétesszel élő gyermekeknek szóló elektronikus kiadványok a www. molka. hu,  az Óbudai mesék sorozat 1. része és a Barangolás Népmeseországban sorozat 1. része a ide kattintva érhető el.

Egyesületünk meghatározó tevékenysége az elmúlt években a mesés ismeretterjesztés, a kiadói tevékenység lett. Kiadványainkat igyekszünk nyomtatott és elektronikus formában is megjelentetni annak érdekében, hogy minél szélesebb körben eljuthassanak a gyermekekhez. Egyesületünk kiadásában 2019- 2023-között elektronikus formában 6 interaktív hangoskönyv, 8 nyomtatott kiadvány, 4 ismeretterjesztő animáció jelent meg és 3 weboldalt üzemeltetünk.