Tevékenységeink

 • Meseklubok

  Az alakulás óta  szervezünk kisebb létszámú családi népmesés meseklubokat, ahol egy-egy magyar, vagy akár külföldi mese meghallgatása után a történethez kapcsolódó játékos és kézműves foglalkozásokat tartunk. A rendezvény látogatása díjtalan, köszönhetően a Budapest Főváros III. kerület Óbuda – Békásmegyer Önkormányzata támogatásának és az évek óta helyszínt biztosító FSZEK Békásmegyeri Könyvtárának.

  2019-ben a Józsefvárosi Galéria nyújtott otthont az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek szóló Molka-kluboknak.

  2021 őszén a családi meseklubok újra indultak, bár nagyon óvatosan. Ebben az  évben az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára biztosította az ingyenes programok helyszínét.

 • Élőprogramok

  Népmese

  Szívesen vállalunk nagyobb családi rendezvényeken való bemutatkozást  népmesés elemekkel készített táblásjátékainkkal, óriástársasunkkal, a mesékhez kapcsolódó kreatív, kézműves tevékenységeinkkel és az élőszóval átadott  mesékkel igyekszünk fenntartani az érdeklődést népünk csodálatosan gazdag mesekincse iránt. Több szabadtéri, illetve nagyobb rendezvényen találkozhattak már velünk, így a Millenáris, Gyereksziget, Óbuda Napja, a Szabacsi Nap, valamint 2018-ban az ország több városában megnyíló NépmesePontok megnyitói, valamint a Fővárosi Állatkert is helyet adtak már egész napos foglalkozásainknak.

  Speciális mesék

  Az egészséges táplálkozás és a leggyakoribb diéták ismerete ma már alapvető fontosságú akár az érintett gyermeknek, de az egyre gyakoribb jelenség miatt az őt körülvévő környezetnek is. A Szeretem a pocakom! zenés, interaktív programunk 3 fő előadóval valósul meg.

  A Szeretem a pocakom élőprogramunkról ide kattintva tájékozódhat bővebben.

 • Animációk

  A  Molka youtube csatornáján az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos ismeretterjesztő videókat láthatnak

  A Mesék Világa Egyesület youtube csatornáján programjainkból készült válogatásokat láthatnak

 • Nyomtatott kiadványok

  Egyesületünk elnökének, Szabó Katalinnak 2015 és 2016 folyamán népmesés témakörben 3 kiadványa jelent meg a Szalay Könyvkiadó gondozásában. A mai napig tudjuk népszerűsíteni a megjelenített népmeséket a kiadvány segítségével a programokon.

  2018-tól Egyesületünk fokozatosan vállalt egyre nagyobb szerepet – a támogatóknak köszönhetően – az ingyenes Molka kiadványsorozat készítésében, mely  ismeretterjesztő céllal és tematikus feldolgozással készül a diabétesz alapvető tudnivalóiról az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára.

  Egyesületünk kiadásában megjelent nyomtatott kiadványok:

  • 2019/2020: Molka sorozat/  Szenzi szolgálatra jelentkezik! A folyamatos glükózmonitorozásról a Medtronic Kft támogatásával. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
  • 2020 június: Molka sorozat/ Molkaországban – a szénhidrátok különböző típusairól az Nemzeti Könyvkiadás Kollégiumának támogatásával. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
  • 2020 november: Molka sorozat/Mocorgásra fel! – a mozgás és a diabétesz – az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
  • 2022 március: Dr. Bihari Krisztina – Szabó Katalin: Molka matricás Okosfüzetek 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek – a Családbarát Magyarország támogatásával – az étkezés és a mozgás diabéteszre gyakorolt hatásainak megfigyelésére. A kiadványokról ide kattintva tájékozódhat.
  • 2022. október: Dr. Bihari Krisztina – Szabó Katalin: Zuzu, az inzulin ismeretterjesztő foglalkoztatófüzet 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek az inzulinkezelés alapvető ismereteiről a Családbarát Magyarország támogatásával. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
  • 2022. november: Szabó Katalin: Szupercsapat kifestő/színező kiadvány 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
  • 2023. április: Dr. Bihari Krisztina: Zuzupumpa. Ismeretterjesztő és foglalkoztatófüzet az inzulinpumpáról 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek a Családbarát Magyarország támogatásával. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
 • Elektronikus, online interaktív kiadványok

  2020-ban Egyesületünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével valósította meg az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára, nyomtatott kiadványok elektronikus, interaktív változatát, bárki által elérhető komplex tartalommal. Mesemondás, interaktív játékok, visszacsatolási lehetőség gazdagítja az ismeretterjesztő kiadványokat.

  Animációs ismeretterjesztő videó hangfelmondással 2020-ban:

  E-bookok:

  • 2019/2020: Molka sorozat/  Szenzi szolgálatra jelentkezik! A folyamatos glükózmonitorozásról – ismeretterjesztő kiadvány
  • 2020 június: Molka sorozat/ Molkaországban – a szénhidrátok különböző típusairól – ismeretterjesztő kiadvány
  • 2020 november: Molka sorozat/Mocorgásra fel! – a mozgás és a diabétesz – ismeretterjesztő kiadvány
  • 2020. december: Óbudai mesék 1. része/Időutazás a III. kerületben – ismeretterjesztő kiadvány
  • 2021. október: Barangolás Népmeseországban sorozat/Mentsd meg a sárkányokat! – népszerűsítő kiadvány
  • 2021. december: Kovácsné Katona Éva/Barátság/Mese 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek -mese
 • Iskolai Közösségi szolgálat

  Az iskolai közösségi szolgálat keretén belül  a középiskolás korosztály is bekapcsolódhat tevékenységeinkbe, kipróbálhatják magukat számos “munkafázisban” legyen szó az internetes munkáról, a rendezvényszervezésről, az előadó tevékenységről, alkotásról, avagy akár fotózásról. Jelenleg a Szinyei Merse Pál Gimnáziummal állunk kapcsolatban, de szeretettel várjuk továbbra is a diákok jelentkezését.

 • Postázás

  Kiadványok postázása az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok számára. A tevékenységről bővebb információt a molka.hu oldalon, ide kattintva kaphat.

  Nagy örömmel fogadták 2020-ban a diabétesszel élő gyermekeket nevelő családok, szülők  a Molka Mikulás postája kezdeményezést, ezért 2021 decemberében a Molka Mikulás postája újra útnak indult, az igénylő családok részére. Olvasson tovább ide kattintva.

 • Felhívások, versenyek, pályázatok kiírása

  • 2015 – Rajzverseny népmese témakörében általános iskolás korosztálynak
  • 2019 – Rajzverseny 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek
  • 2020 – Rajzverseny 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek a MentaPro Alapítvánnyal
  • 2021 – Meseíró pályázat 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő szülők, felnőttek részére
 • Információs weboldal működtetése

  Egyesületünk 2022-ben megnyitotta a gyermekdiabetesz.hu weboldalt. A weboldal a gyermekdiabétesz területén tevékenykedő hazai civil szervezetek edukációs anyagainak, közösségi programkínálatainak és az egészséges környezet számára készített információs anyagok tematikus linkgyűjteménye.

 • Nevelési/oktatási intézményeknek, gyermekközösségeknek

  Alkotóközösségünk, a Mesék Világa Egyesület célja a nevelési/oktatási intézményekbe készített produktumokkal, hogy megkönnyítse az alapvető ismeretek átadását az 1-es típusú diabétesszel élő gyermek iskolai környezete számára. Ennek érdekében nyomtatott és elektronikus produktumok készültek/készülnek.

  • 2020 – 1-es típusú diabétesszel élő kisgyermek az iskolában/óvodában – youtube animációs videó hangfelmondással
  • 2022 – Személyre szabott információs feliratokkal ellátott tábla iskolákba/óvodákba a Családbarát Magyarország támogatásával. A tábla más formátumban jelenleg is elérhető, megrendelhető. További információ: www.molka.hu
 • Egyesületünk további weboldalai

  www.molka.hu – Ismeretterjesztő nyomtatott és online kiadványok, programok, animációs kisfilmek az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek

  www.gyermekdiabetesz.hu – Információs weboldal. A hazai, gyermekdiabétesz területén tevékenykedő civil szervezetek tematikaus linkgyűjteménye 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő családoknak és egészséges környezetüknek.

 • Forrásteremtés

  Egyesületünk a tartós betegséggel élő gyermekeknek készülő produktumai megvalósításához rendszeresen vesz rész pályázatokon. Fő célunk, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő családokhoz és környezetükhöz minél könnyebben juthassanak el a produktumok. Ennek érdekében a nyomtatott produktumok mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szabadon, internetkapcsolat birtokában bárki által elérhető elektronikus tartalmakra is. A célok megvalósítása érdekében a pályázati források mellett magánszemélyektől érkező adományokból, cél szerinti tevékenység bevételeiből, tagdíjakból valósítjuk meg projektjeinket.

A magyar népmeséket népszerűsítő tevékenységünk képekben

Rólunk mondják

„Évek óta járunk Mirával a családi meseklubba és nagyon szeretjük a sokszínű programjaikat. A kislányom elsősorban a kézműves foglalkozások iránt érdeklődik.”

SZABÓ MAGDI, szülő

„Az egész család számára tartalmas időtöltést, közösségi együttlétet nyújt az Egyesület valamennyi programja.”

ŐRI MELINDA, FSZEK Békásmegyeri Könyvtárának vezetője

Támogatóink