Tevékenységeink

• Meseklubok

Az alakulás óta  szervezünk kisebb létszámú családi népmesés meseklubokat, ahol egy-egy magyar, vagy akár külföldi mese meghallgatása után a történethez kapcsolódó játékos és kézműves foglalkozásokat tartunk. A rendezvény látogatása díjtalan, köszönhetően a Budapest Főváros III. kerület Óbuda – Békásmegyer Önkormányzata támogatásának és az évek óta helyszínt biztosító FSZEK Békásmegyeri Könyvtárának.

2019-ben a Józsefvárosi Galéria nyújtott otthont az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek szóló Molka-kluboknak.

2021 őszén a családi meseklubok újra indultak, bár nagyon óvatosan. Ebben az  évben az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára biztosította az ingyenes programok helyszínét.

• Élőprogramok

Népmese

Szívesen vállalunk nagyobb családi rendezvényeken való bemutatkozást  népmesés elemekkel készített táblásjátékainkkal, óriástársasunkkal, a mesékhez kapcsolódó kreatív, kézműves tevékenységeinkkel és az élőszóval átadott  mesékkel igyekszünk fenntartani az érdeklődést népünk csodálatosan gazdag mesekincse iránt. Több szabadtéri, illetve nagyobb rendezvényen találkozhattak már velünk, így a Millenáris, Gyereksziget, Óbuda Napja, a Szabacsi Nap, valamint 2018-ban az ország több városában megnyíló NépmesePontok megnyitói, valamint a Fővárosi Állatkert is helyet adtak már egész napos foglalkozásainknak.

Speciális mesék

Az egészséges táplálkozás és a leggyakoribb diéták ismerete ma már alapvető fontosságú akár az érintett gyermeknek, de az egyre gyakoribb jelenség miatt az őt körülvévő környezetnek is. A Szeretem a pocakom! zenés, interaktív programunk 3 fő előadóval valósul meg.

A Szeretem a pocakom élőprogramunkról ide kattintva tájékozódhat bővebben.

• Speciális játéktár

Nagyméretű, egyedi tervezésű és kivitelezésű, kézzel készített, látványos elemekből álló asztali és ügyességi társasjátékaink segítségével az élőprogramokat tudjuk színesíteni, vagy akár önálló programelemként rendezvényeken biztosítani az előadások közötti időtöltést a családok számára. Játéktárunk a népmesék, valamint az egészséges táplálkozás témában készült.

• Animációk

A  Molka youtube csatornáján az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos ismeretterjesztő videókat láthatnak

A Mesék Világa Egyesület youtube csatornáján programjainkból készült válogatásokat láthatnak

• Nyomtatott kiadványok

Egyesületünk elnökének, Szabó Katalinnak 2015 és 2016 folyamán népmesés témakörben 3 kiadványa jelent meg a Szalay Könyvkiadó gondozásában. A mai napig tudjuk népszerűsíteni a megjelenített népmeséket a kiadvány segítségével a programokon.

2018-tól Egyesületünk fokozatosan vállalt egyre nagyobb szerepet – a támogatóknak köszönhetően – az ingyenes Molka kiadványsorozat készítésében, mely  ismeretterjesztő céllal és tematikus feldolgozással készül a diabétesz alapvető tudnivalóiról az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára.

Egyesületünk kiadásában megjelent nyomtatott kiadványok:

• 2019/2020: Molka sorozat/  Szenzi szolgálatra jelentkezik! A folyamatos glükózmonitorozásról a Medtronic Kft támogatásával. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
    • 2020 június: Molka sorozat/ Molkaországban – a szénhidrátok különböző típusairól az Nemzeti Könyvkiadás Kollégiumának támogatásával. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
    • 2020 november: Molka sorozat/Mocorgásra fel! – a mozgás és a diabétesz – az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
    • 2022 március: Dr. Bihari Krisztina – Szabó Katalin: Molka matricás Okosfüzetek 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek – a Családbarát Magyarország támogatásával – az étkezés és a mozgás diabéteszre gyakorolt hatásainak megfigyelésére. A kiadványokról ide kattintva tájékozódhat.
    • 2022. október: Dr. Bihari Krisztina – Szabó Katalin: Zuzu, az inzulin ismeretterjesztő foglalkoztatófüzet 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek az inzulinkezelés alapvető ismereteiről a Családbarát Magyarország támogatásával. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
    • 2022. november: Szabó Katalin: Szupercsapat kifestő/színező kiadvány 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
    • 2023. április: Dr. Bihari Krisztina: Zuzupumpa. Ismeretterjesztő és foglalkoztatófüzet az inzulinpumpáról 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek a Családbarát Magyarország támogatásával. A kiadványról ide kattintva tájékozódhat.
  • Társasjáték

• Speciális társasjátékkönyvünk 2023-ban jelent meg, egyelőre gyakorlatilag mintadarabként az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek. A társasjátékkönyv célja a vércukorszintet befolyásoló külső hatások megismerése, a kezelés gyakorlása, a diabétesz egyéni sajátosságainak megfigyelésére való ösztönzés. A speciális társasjáték létrejöttét a Családbarát Magyarország támogatásának köszönhetjük.
    • 2024 – A társasjátékkönyv a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásában több példányszámban tud megjelenni. A Szupercsapat társasjátékkönyvről ide kattintva olvashat bővebben.
  • Elektronikus, online interaktív kiadványok

2020-ban Egyesületünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével valósította meg az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára, nyomtatott kiadványok elektronikus, interaktív változatát, bárki által elérhető komplex tartalommal. Mesemondás, interaktív játékok, visszacsatolási lehetőség gazdagítja az ismeretterjesztő kiadványokat. 2024-ben új elektronikus kiadvány készülhetett a Nemzeti Együttműködési Alap „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2023.”   Ismeretterjesztés gyermekeknek című pályázatunk keretében.

Animációs ismeretterjesztő videó hangfelmondással 2020-ban:

E-bookok:

• 2019/2020: Molka sorozat/  Szenzi szolgálatra jelentkezik! A folyamatos glükózmonitorozásról – ismeretterjesztő kiadvány
    • 2020 június: Molka sorozat/ Molkaországban – a szénhidrátok különböző típusairól – ismeretterjesztő kiadvány
    • 2020 november: Molka sorozat/Mocorgásra fel! – a mozgás és a diabétesz – ismeretterjesztő kiadvány
    • 2020. december: Óbudai mesék 1. része/Időutazás a III. kerületben – ismeretterjesztő kiadvány
    • 2021. október: Barangolás Népmeseországban sorozat/Mentsd meg a sárkányokat! – népszerűsítő kiadvány
    • 2021. december: Kovácsné Katona Éva/Barátság/Mese 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek -mese
    • 2024. február: Dr. Bihari Krisztina: Zuzupumpa – ismeretterjesztő kiadvány az inzulinpumpáról
  • Iskolai Közösségi szolgálat

Az iskolai közösségi szolgálat keretén belül  a középiskolás korosztály is bekapcsolódhat tevékenységeinkbe, kipróbálhatják magukat számos “munkafázisban” legyen szó az internetes munkáról, a rendezvényszervezésről, az előadó tevékenységről, alkotásról, avagy akár fotózásról. A Szinyei Merse Pál Gimnáziummal álltunk kapcsolatban, de szeretettel várjuk továbbra is a diákok jelentkezését más intézményekből is.

• Postázás

Kiadványok postázása az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok számára. A tevékenységről bővebb információt a molka.hu oldalon, ide kattintva kaphat.

2020-ban nagy örömmel fogadták a diabétesszel élő gyermekeket nevelő családok, szülők  a Molka Mikulás postája kezdeményezést. A tevékenységet azóta is, minden évben megvalósítottuk. A számunkara talán az egyik legkedvesebb, legmeghatóbb tevékenységről olvasson tovább ide kattintva.

• Felhívások, versenyek, pályázatok kiírása

• 2015 – Rajzverseny népmese témakörében általános iskolás korosztálynak
    • 2019 – Rajzverseny 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek
    • 2020 – Rajzverseny 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek a MentaPro Alapítvánnyal
    • 2021 – Meseíró pályázat 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő szülők, felnőttek részére
  • Információs weboldal működtetése

Egyesületünk 2022-ben megnyitotta a gyermekdiabetesz.hu weboldalt. A weboldal a gyermekdiabétesz területén tevékenykedő hazai civil szervezetek edukációs anyagainak, közösségi programkínálatainak és az egészséges környezet számára készített információs anyagok tematikus linkgyűjteménye.

• Nevelési/oktatási intézményeknek, gyermekközösségeknek

Alkotóközösségünk, a Mesék Világa Egyesület célja a nevelési/oktatási intézményekbe készített produktumokkal, hogy megkönnyítse az alapvető ismeretek átadását az 1-es típusú diabétesszel élő gyermek iskolai környezete számára. Ennek érdekében nyomtatott és elektronikus produktumok készültek/készülnek. Olvass tovább ide kattintva.

• 2020 – 1-es típusú diabétesszel élő kisgyermek az iskolában/óvodában – youtube animációs videó hangfelmondással és PDF-ben igényelhető információs anyag a videó alapján.
    • 2022 – Személyre szabott, a diabétesz alapvető tudnivalóival kapcsolatos információs feliratokkal ellátott falitáblák iskolákba/óvodákba a Családbarát Magyarország támogatásával.
    • 2023-2024 – Az információs falitáblák a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával újra igényelhetőek az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek.
  • Egyesületünk további weboldalai

www.molka.hu – Ismeretterjesztő nyomtatott és online kiadványok, programok, animációs kisfilmek az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek

www.gyermekdiabetesz.hu – Információs weboldal. A hazai, gyermekdiabétesz területén tevékenykedő civil szervezetek tematikaus linkgyűjteménye 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő családoknak és egészséges környezetüknek.

• Forrásteremtés

Egyesületünk a tartós betegséggel élő gyermekeknek készülő produktumai megvalósításához rendszeresen vesz rész pályázatokon. Fő célunk, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő családokhoz és környezetükhöz minél könnyebben juthassanak el a produktumok. Ennek érdekében a nyomtatott produktumok mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szabadon, internetkapcsolat birtokában bárki által elérhető elektronikus tartalmakra is. A célok megvalósítása érdekében a pályázati források mellett magánszemélyektől érkező adományokból, cél szerinti tevékenység bevételeiből, tagdíjakból valósítjuk meg projektjeinket.

A magyar népmeséket népszerűsítő tevékenységünk képekben

Rólunk mondják

„Évek óta járunk Mirával a családi meseklubba és nagyon szeretjük a sokszínű programjaikat. A kislányom elsősorban a kézműves foglalkozások iránt érdeklődik.”

SZABÓ MAGDI, szülő

„Az egész család számára tartalmas időtöltést, közösségi együttlétet nyújt az Egyesület valamennyi programja.”

ŐRI MELINDA, FSZEK Békásmegyeri Könyvtárának vezetője