Főoldal/Bemutatkozás/Tevékenységeink

Tevékenységeink

• Meseklubok

Az alakulás óta  szervezünk kisebb létszámú családi népmesés meseklubokat, ahol egy-egy magyar, vagy akár külföldi mese meghallgatása után a történethez kapcsolódó játékos és kézműves foglalkozásokat tartunk. A rendezvény látogatása díjtalan, köszönhetően a Budapest Főváros III. kerület Óbuda – Békásmegyer Önkormányzata támogatásának és az évek óta helyszínt biztosító FSZEK Békásmegyeri Könyvtárának.

2019-ben a Józsefvárosi Galéria nyújtott otthont az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek szóló Molka-kluboknak.

2021 őszén a családi meseklubok újra indultak, bár nagyon óvatosan. Ebben az  évben az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára biztosította az ingyenes programok helyszínét.

• Élőprogramok

Népmese

Szívesen vállalunk nagyobb családi rendezvényeken való bemutatkozást  népmesés elemekkel készített táblásjátékainkkal, óriástársasunkkal, a mesékhez kapcsolódó kreatív, kézműves tevékenységeinkkel és az élőszóval átadott  mesékkel igyekszünk fenntartani az érdeklődést népünk csodálatosan gazdag mesekincse iránt. Több szabadtéri, illetve nagyobb rendezvényen találkozhattak már velünk, így a Millenáris, Gyereksziget, Óbuda Napja, a Szabacsi Nap, valamint 2018-ban az ország több városában megnyíló NépmesePontok megnyitói, valamint a Fővárosi Állatkert is helyet adtak már egész napos foglalkozásainknak.

Speciális mesék

Az egészséges táplálkozás és a leggyakoribb diéták ismerete ma már alapvető fontosságú akár az érintett gyermeknek, de az egyre gyakoribb jelenség miatt az őt körülvévő környezetnek is. A Szeretem a pocakom! zenés, interaktív programunk 3 fő előadóval valósul meg.

A speciális mesékkel kapcsolatos oldalunk https://www.molka.hu/

Honlapunkon letölthető  feladatlapokkal, színezőkkel, társas- és egyéb játékokkal találkozhatnak az érdeklődők.

• Animációk

A  Molka youtube csatornáján az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos ismeretterjesztő videókat láthatnak

A Mesék Világa Egyesület youtube csatornáján programjainkból készült válogatásokat láthatnak

• Nyomtatott kiadványok

Egyesületünk elnökének, Szabó Katalinnak 2015 és 2016 folyamán népmesés témakörben 3 kiadványa jelent meg a Szalay Könyvkiadó gondozásában. A mai napig tudjuk népszerűsíteni a megjelenített népmeséket a kiadvány segítségével a programokon.

2018-tól Egyesületünk fokozatosan vállalt egyre nagyobb szerepet – a támogatóknak köszönhetően – az ingyenes Molka kiadványsorozat készítésében, mely  ismeretterjesztő céllal és tematikus feldolgozással készül a diabétesz alapvető tudnivalóiról az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára.

Egyesületünk kiadásában megjelent nyomtatott kiadványok:

• 2019/2020: Molka sorozat/  Szenzi szolgálatra jelentkezik! A folyamatos glükózmonitorozásról a Medtronic Kft támogatásával
    • 2020 június: Molka sorozat/ Molkaországban – a szénhidrátok különböző típusairól az Nemzeti Könyvkiadás Kollégiumának támogatásával
    • 2020 november: Molka sorozat/Mocorgásra fel! – a mozgás és a diabétesz – az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával.
  • Elektronikus, online interaktív kiadványok

2020-ban Egyesületünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével valósította meg az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára, nyomtatott kiadványok elektronikus, interaktív változatát, bárki által elérhető komplex tartalommal. Mesemondás, interaktív játékok, visszacsatolási lehetőség gazdagítja az ismeretterjesztő kiadványokat.

Online kiadványaink 2020-ban:

• 1-es típusú diabétesszel élő gyermek az iskolába az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával. (pdf, ppt, youtube video formátum)

E-bookok:

• 2019/2020: Molka sorozat/  Szenzi szolgálatra jelentkezik! A folyamatos glükózmonitorozásról – ismeretterjesztő kiadvány
    • 2020 június: Molka sorozat/ Molkaországban – a szénhidrátok különböző típusairól – ismeretterjesztő kiadvány
    • 2020 november: Molka sorozat/Mocorgásra fel! – a mozgás és a diabétesz – ismeretterjesztő kiadvány
    • 2020. december: Óbudai mesék 1. része/Időutazás a III. kerületben – ismeretterjesztő kiadvány
    • 2021. október: Barangolás Népmeseországban sorozat/Mentsd meg a sárkányokat! – népszerűsítő kiadvány
    • 2021. december: Kovácsné Katona Éva/Barátság/Mese 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek -mese
  • Iskolai Közösségi szolgálat

Az iskolai közösségi szolgálat keretén belül  a középiskolás korosztály is bekapcsolódhat tevékenységeinkbe, kipróbálhatják magukat számos “munkafázisban” legyen szó az internetes munkáról, a rendezvényszervezésről, az előadó tevékenységről, alkotásról, avagy akár fotózásról. Jelenleg a Szinyei Merse Pál Gimnáziummal állunk kapcsolatban, de szeretettel várjuk továbbra is a diákok jelentkezését.

• Postázás

Kiadványok postázása az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok számára. A tevékenységről bővebb információt a molka.hu oldalon, ide kattintva kaphat.

Nagy örömmel fogadták 2020-ban a diabétesszel élő gyermekeket nevelő családok, szülők  a Molka Mikulás postája kezdeményezést, ezért 2021 decemberében a Molka Mikulás postája újra útnak indult, az igénylő családok részére.

• Felhívások, versenyek, pályázatok kiírása

• 2015 – Rajzverseny népmese témakörében általános iskolás korosztálynak
    • 2019 – Rajzverseny 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek
    • 2020 – Rajzverseny 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek a MentaPro Alapítvánnyal
    • 2021 – Meseíró pályázat 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő szülők, felnőttek részére

Tevékenységünk képekben

Rólunk mondják

„Évek óta járunk Mirával a családi meseklubba és nagyon szeretjük a sokszínű programjaikat. A kislányom elsősorban a kézműves foglalkozások iránt érdeklődik.”

SZABÓ MAGDI, szülő

„Az egész család számára tartalmas időtöltést, közösségi együttlétet nyújt az Egyesület valamennyi programja.”

ŐRI MELINDA, FSZEK Békásmegyeri Könyvtárának vezetője