Bemutatkozás

Egyszer volt, hol nem volt Budapesten 2011-ben egy baráti társaság, akik elhatározták, hogy összefognak és létrehoznak egy olyan egyesületet, mely tevékenységének eredményeképpen gyermek és felnőtt közösen bejárhatja a képzelet és az alkotás segítségével Népmeseország csodálatos vidékeit akár látogatóként, akár csapatunk aktív tagjaként.
Átküzdöttük magunkat az alakulás nehézségein, össze- és kitartottunk, új barátokkal, társakkal, ismeretekkel gazdagodtunk. Ma is nyitottan és szeretettel várunk olyan gyerekeket és felnőtteket, akik szeretnének szabadidejükben valami hasznosat és maradandót létrehozni és egy jó csapat tagja lenni.

A 2019-es év több szempontból hozott fordulatot Egyesületünk életében. Nevünk megváltoztatásával céljaink és a hozzá kapcsolódó tevékenységeink is bővültek. Egyesületünk kiemelt célul tűzte ki a népmese népszerűsítése mellett a tartós betegséggel élő gyermekeknek szóló információs tartalmak átadását a mesei világ segítségével. A mesének csodálatos hatalma van, eszköztára tágas, így  olyan információkat tudunk a gyermekek számára közvetíteni, melyek speciális rétegekhez tartozó kicsiket is segítheti a mindennapi  életben való eligazodásban, tudnivalókban. Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára megszületett Molka, a szénhidrát-molekula kiadványainak létrejöttében kíván segédkezni, programjainak működését vállalta fel egyesületünk. A névváltoztatással együtt alapdokumentumaink is módosultak, melyek megtekinthetők lejjebb görgetve ezen az oldalon.

2020-ban egy újabb, eddig ismeretlen terepre jutottunk, igazodva a járványhelyzethez. Már év elején látszott, hogy élőprogramjainkat feltehetően nem fogjuk tudni megvalósítani a vírus terjedése miatt, ezért fokozott figyelemmel fordultunk  az online, internet és számítógép nyújtotta lehetőségek kiaknázása felé a céljaink elérése érdekében. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével olyan szoftvereket, eszközöket tudtunk beszerezni, melyek segítségével olyan interaktív mesekönyveket készítünk, melyek alkalmasak video, hang, zene és online formában játszható játékok beépítésére, letölthető oldalakra, tehát valamennyi élőben megszokott lehetőséget a gyermekek egy elektronikus könyv formában megkapnak. Az Óbudai kulturális pályázat keretében – decemberi megjelenéssel – tervezzük Óbuda-Békásmegyer történetének, nevezetességeinek mesesorozat formájában történő interaktív könyv formátumban létrejövő 1. részének megjelentetését.

Az 1-es diabétesszel élő gyermekeknek szóló elektronikus kiadványok a www. molka. hu, decembertől az Óbudai mesék sorozat 1. része a mesekvilagaegyesulet.hu oldalon lesz elérhető.

Tevékenységeink

• Meseklubok

Az alakulás óta  szervezünk kisebb létszámú családi népmesés meseklubokat, ahol egy-egy magyar, vagy akár külföldi mese meghallgatása után a történethez kapcsolódó játékos és kézműves foglalkozásokat tartunk. A rendezvény látogatása díjtalan, köszönhetően a Budapest Főváros III. kerület Óbuda – Békásmegyer Önkormányzata támogatásának és az évek óta helyszínt biztosító FSZEK Békásmegyeri Könyvtárának.

2019-ben a Józsefvárosi Galéria nyújtott otthont az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek szóló Molka-kluboknak.

• Élőprogramok

Népmese

Szívesen vállalunk nagyobb családi rendezvényeken való bemutatkozást  népmesés elemekkel készített táblásjátékainkkal, óriástársasunkkal, a mesékhez kapcsolódó kreatív, kézműves tevékenységeinkkel és az élőszóval átadott  mesékkel igyekszünk fenntartani az érdeklődést népünk csodálatosan gazdag mesekincse iránt. Több szabadtéri, illetve nagyobb rendezvényen találkozhattak már velünk, így a Millenáris, Gyereksziget, Óbuda Napja, a Szabacsi Nap, valamint 2018-ban az ország több városában megnyíló NépmesePontok megnyitói, valamint a Fővárosi Állatkert is helyet adtak már egész napos foglalkozásainknak.

Speciális mesék

Az egészséges táplálkozás és a leggyakoribb diéták ismerete ma már alapvető fontosságú akár az érintett gyermeknek, de az egyre gyakoribb jelenség miatt az őt körülvévő környezetnek is. A Szeretem a pocakom! zenés, interaktív programunk 3 fő előadóval valósul meg.

A speciális mesékkel kapcsolatos oldalunk https://www.molka.hu/

Honlapunkon letölthető  feladatlapokkal, színezőkkel, társas- és egyéb játékokkal találkozhatnak az érdeklődők.

• Animációk

A  Molka youtube csatornáján az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos ismeretterjesztő videókat láthatnak

A Mesék Világa Egyesület youtube csatornáján programjainkból készült válogatásokat láthatnak

• Kiadványok

Egyesületünk elnökének, Szabó Katalinnak 2015 és 2016 folyamán népmesés témakörben 3 kiadványa jelent meg a Szalay Könyvkiadó gondozásában. A mai napig tudjuk népszerűsíteni a megjelenített népmeséket a kiadvány segítségével a programokon.

2018-tól Egyesületünk fokozatosan vállalt egyre nagyobb szerepet – a támogatóknak köszönhetően – az ingyenes Molka kiadványsorozat készítésében, mely  ismeretterjesztő céllal és tematikus feldolgizással készül a diabétesz alapvető tudnivalóiról az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára.

Egyesületünk kiadásában megjelent nyomtatott kiadványok:

• 2019/2020: Molka sorozat/  Szenzi szolgálatra jelentkezik! A folyamatos glükózmonitorozásról a Medtronic Kft támogatásával
    • 2020 június: Molka sorozat/ Molkaországban – a szénhidrátok különböző típusairól az Nemzeti Könyvkiadás Kollégiumának támogatásával
    • 2020 november: Molka sorozat/Mocorgásra fel! – a mozgás és a diabétesz – az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával.
  • Elektronikus, online interaktív kiadványok

2020-ban Egyesületünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével valósította meg az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára, nyomtatott kiadványok elektronikus, interaktív változatát, bárki által elérhető komplex tartalommal. Mesemondás, interaktív játékok, visszacsatolási lehetőség gazdagítja az ismeretterjesztő kiadványokat.

Online kiadványaink 2020-ban:

1-es típusú diabétesszel élő gyermek az iskolábaaz Emberi Erőforrások Minisztériumának Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával.

• pdf
    • ppt
    • youtube video
    • 2020 november: Molka sorozat/Mocorgásra fel! – a mozgás és a diabétesz

Kiadás előtt álló online kiadvány:

• Óbudai mesék 1. része
  • Iskolai Közösségi szolgálat

Az iskolai közösségi szolgálat keretén belül  a középiskolás korosztály is bekapcsolódhat tevékenységeinkbe, kipróbálhatják magukat számos “munkafázisban” legyen szó az internetes munkáról, a rendezvényszervezésről, az előadó tevékenységről, alkotásról, avagy akár fotózásról. Jelenleg a Szinyei Merse Pál Gimnáziummal állunk kapcsolatban, de szeretettel várjuk továbbra is a diákok jelentkezését.

• Postázás

Kiadványok postázása az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok számára. A tevékenységről bővebb információt a molka.hu oldalon, ide kattintva kaphat.

Nagy örömmel fogadták 2020-ban a diabétesszel élő gyermekeket nevelő családok, szülők  a Molka Mikulás postája kezdeményezést!

ELŐADÓINK

Belépési nyilatkozat : Belépési nyilatkozat 2019

Internet: https://mesekvilagaegyesulet.hu

Főbb céljaink:

• Egyesületünk célja a mesék népszerűsítése, ezen belül kiemelt figyelmet fordít a magyar népmesékre és rajtuk  keresztül a nemzeti önismeret, identitástudat fejlesztésére.

• Egyesületünk kiemelt célul tűzi ki a tartós betegséggel élő gyermekek és családjaik számára speciális és ismeretterjesztő tevékenységek, produktumok, valamint közösségépítés megvalósítását a mesékhez kapcsolódó tevékenységek segítségével.

• A társadalomban egymás mellett létező különböző kultúrák békés együttélésének elősegítése, a kulturális hasonlóságok kiemelése a különböző nemzetek meséinek bemutatásán és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységeken keresztül.

• Családi foglalkozásokon keresztül a közösségi élet fejlesztése, a valahová tartozás érzésének erősítése.

• A gyermekek mentális, érzelmi, szociális fejlődésének elősegítése a mesék adta nevelési lehetőségeken keresztül, átvett pedagógiai módszerek, valamint újszerű, innovatív egyéni tartalmak létrehozásának és alkalmazásának segítségével.

• Bemutatkozási lehetőség biztosítása az ebben a műfajban tevékenykedő hazai művészek számára (előadóművészek, alkotóművészek).

Mesék Világa Egyesület

Közgyűlési meghívók egyesületi tagoknak!

2019.05.10., 18. óra
(Olvasd el a meghívót az alábbi képre kattintva!)

2019.06.16., 18. óra
(Olvasd el a meghívót az alábbi képre kattintva!)

Népmesés tevékenységünk képekben

Rólunk mondják

„Évek óta járunk Mirával a családi meseklubba és nagyon szeretjük a sokszínű programjaikat. A kislányom elsősorban a kézműves foglalkozások iránt érdeklődik.”

SZABÓ MAGDI, szülő

„Az egész család számára tartalmas időtöltést, közösségi együttlétet nyújt az Egyesület valamennyi programja.”

ŐRI MELINDA, FSZEK Békásmegyeri Könyvtárának vezetője