Bemutatkozás

Egyszer volt, hol nem volt Budapesten egy baráti társaság, akik elhatározták, hogy összefognak és létrehoznak egy olyan egyesületet, mely tevékenységének eredményeképpen gyermek és felnőtt közösen bejárhatja a képzelet és az alkotás segítségével Népmeseország csodálatos vidékeit akár látogatóként, akár csapatunk aktív tagjaként.
Átküzdöttük magunkat az alakulás nehézségein, össze- és kitartottunk, új barátokkal, társakkal, ismeretekkel gazdagodtunk. Ma is nyitottan és szeretettel várunk olyan gyerekeket és felnőtteket, akik szeretnének szabadidejükben valami hasznosat és maradandót létrehozni és egy jó csapat tagja lenni.

2019 több szempontból hozott fordulatot Egyesületünk életében. Nevünk megváltoztatásával céljaink és a hozzá kapcsolódó tevékenységeink is bővültek. Egyesületünk kiemelt célul tűzte ki a népmese népszerűsítése mellett a tartós betegséggel élő gyermekeknek szóló információs tartalmak átadását a mesei világ segítségével. A mesének csodálatos hatalma van, eszköztára tágas, így  olyan információkat tudunk a gyermekek számára közvetíteni, melyek speciális rétegekhez tartozó kicsiket is segítheti a mindennapi  életben való eligazodásban, tudnivalókban. Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára megszületett Molka, a szénhidrát-molekula kiadványainak létrejöttében kíván segédkezni, programjainak működését vállalta fel egyesületünk. A névváltoztatással együtt alapdokumentumaink is módosultak, melyek megtekinthetők lejjebb görgetve ezen az oldalon.

Tevékenységeink

• Meseklubok

Az alakulás óta  szervezünk kisebb létszámú családi népmesés meseklubokat, ahol egy-egy magyar, vagy akár külföldi mese meghallgatása után a történethez kapcsolódó játékos és kézműves foglalkozásokat tartunk. A rendezvény látogatása díjtalan, köszönhetően a Budapest Főváros III. kerület Óbuda – Békásmegyer Önkormányzata támogatásának és az évek óta helyszínt biztosító FSZEK Békásmegyeri Könyvtárának.

2019-ben a Józsefvárosi Galéria nyújtott otthont az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek szóló Molka-kluboknak.

• Élőprogramok

Népmese

Szívesen vállalunk nagyobb családi rendezvényeken való bemutatkozást  népmesés elemekkel készített táblásjátékainkkal, óriástársasunkkal, a mesékhez kapcsolódó kreatív, kézműves tevékenységeinkkel és az élőszóval átadott  mesékkel igyekszünk fenntartani az érdeklődést népünk csodálatosan gazdag mesekincse iránt. Több szabadtéri, illetve nagyobb rendezvényen találkozhattak már velünk, így a Millenáris, Gyereksziget, Óbuda Napja, a Szabacsi Nap, valamint 2018-ban az ország több városában megnyíló NépmesePontok megnyitói is helyet adtak már egész napos foglalkozásainknak.

Speciális mesék

Az egészséges táplálkozás és a leggyakoribb diéták ismerete ma már alapvető fontosságú akár az érintett gyermeknek, de az egyre gyakoribb jelenség miatt az őt körülvévő környezetnek is. A Szeretem a pocakom! zenés, interaktív programunk 3 fő előadóval valósul meg.

A speciális mesékkel kapcsolatos oldalunk https://www.molka.hu/

Honlapunkon letölthető  feladatlapokkal, színezőkkel, társas- és egyéb játékokkal találkozhatnak az érdeklődők.

• Animációk

A  Molka youtube csatornáján az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos ismeretterjesztő videókat láthatnak

A Mesék Világa Egyesület youtube csatornáján programjainkból készült válogatásokat láthatnak

• Kiadványok

Egyesületünk elnökének, Szabó Katalinnak népmesés témakörben 3 kiadványa a Szalay Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

A Molka-ismeretterjesztő sorozat ingyenes kiadványai a Mesék Világa Egyesület kiadásában jelentek meg.

• Iskolai Közösségi szolgálat

Az iskolai közösségi szolgálat keretén belül  a középiskolás korosztály is bekapcsolódhat tevékenységeinkbe, kipróbálhatják magukat számos “munkafázisban” legyen szó az internetes munkáról, a rendezvényszervezésről, az előadó tevékenységről, alkotásról, avagy akár fotózásról. Jelenleg a Szinyei Merse Pál Gimnáziummal állunk kapcsolatban, de szeretettel várjuk továbbra is a diákok jelentkezését.

• Postázás

Kiadványok postázása az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok számára. A tevékenységről bővebb információt a molka.hu oldalon, ide kattintva kaphat.

ELŐADÓINK

Belépési nyilatkozat : Belépési nyilatkozat 2019

Internet: https://mesekvilagaegyesulet.hu

Főbb céljaink:

• Egyesületünk célja a mesék népszerűsítése, ezen belül kiemelt figyelmet fordít a magyar népmesékre és rajtuk  keresztül a nemzeti önismeret, identitástudat fejlesztésére.

• Egyesületünk kiemelt célul tűzi ki a tartós betegséggel élő gyermekek és családjaik számára speciális és ismeretterjesztő tevékenységek, produktumok, valamint közösségépítés megvalósítását a mesékhez kapcsolódó tevékenységek segítségével.

• A társadalomban egymás mellett létező különböző kultúrák békés együttélésének elősegítése, a kulturális hasonlóságok kiemelése a különböző nemzetek meséinek bemutatásán és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységeken keresztül.

• Családi foglalkozásokon keresztül a közösségi élet fejlesztése, a valahová tartozás érzésének erősítése.

• A gyermekek mentális, érzelmi, szociális fejlődésének elősegítése a mesék adta nevelési lehetőségeken keresztül, átvett pedagógiai módszerek, valamint újszerű, innovatív egyéni tartalmak létrehozásának és alkalmazásának segítségével.

• Bemutatkozási lehetőség biztosítása az ebben a műfajban tevékenykedő hazai művészek számára (előadóművészek, alkotóművészek).

Mesék Világa Egyesület

Közgyűlési meghívók egyesületi tagoknak!

2019.05.10., 18. óra
(Olvasd el a meghívót az alábbi képre kattintva!)

2019.06.16., 18. óra
(Olvasd el a meghívót az alábbi képre kattintva!)

Népmesés tevékenységünk képekben

Rólunk mondják

„Évek óta járunk Mirával a családi meseklubba és nagyon szeretjük a sokszínű programjaikat. A kislányom elsősorban a kézműves foglalkozások iránt érdeklődik.”

SZABÓ MAGDI, szülő

„Az egész család számára tartalmas időtöltést, közösségi együttlétet nyújt az Egyesület valamennyi programja.”

ŐRI MELINDA, FSZEK Békásmegyeri Könyvtárának vezetője